Melkweg in Frankrijk

 


Het begon allemaal in 2015 op vakantie in Oostenrijk. Daar heb ik mijn eerste Melkweg foto gemaakt. Na het eten van heerlijke Wienerschnitzel kwamen we aan bij ons appartement. Het was al donker. We keken de lucht in en die zat VOL met sterren. Wauww! We werden er draaierig van! Zoveel sterren hadden we nog nooit gezien… Ik dacht; dit moet ik proberen te fotograferen! Sindsdien probeer ik elk jaar een Melkweg foto te maken als we op vakantie zijn, mits de weersomstandigheden dit toelaten.

In juni dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Frankrijk. We zaten in de buurt van Lac de Sainte-Croix, een prachtig turquoise meer en een prachtige omgeving. Uiteraard wilde ik weer een foto maken van de Melkweg. Maar dit keer in combinatie met een lavendel veld. We zijn met de auto op pad gegaan, opzoek naar mooie plekken. Hierbij moesten we rekening houden met de lichtvervuiling van omliggende steden, dorpen, de (volle) maan en eventuele bergen die het zicht zouden belemmeren. Al gauw kwamen we uit op het plateau in de buurt van Montagnac-Montpezat. Op het plateau groeiden de lavendelvelden in volle glorie. Het plateau lag een stuk hoger dan de plek waar wij onze vakantie doorbrachten. Door de hoogte had ik weinig last van bergen die het zicht zouden belemmeren. En aangezien sommige lavendel velden pas in juli in bloei staan, hadden we erg veel geluk dat deze lavendel velden wel in bloei stonden. Wat was ik blij!

Midden in de nacht zijn we in de auto gestapt om naar de bestemming te rijden. Door de vele wilde dieren op de weg duurde de autorit iets langer dan gepland. (herten, vossen, wilde zwijnen..) Na een uurtje rijden kwamen we op de bestemming aan. Bewapend met zaklampen, een cameratas + statief op de rug, vonden we 200 meter verderop een mooi plekje midden in het lavendelveld. Wat rook dat lekker!!

De ervaring leert dat de Melkweg in juni tussen 02.00 en 03.00 uur op zijn hoogst staat in het zuiden. De Melkwegfoto’s maak ik normaal gesproken in één keer (single shot). Maar deze keer moest ik de foto’s op splitsen (blenden). Ik maakte eerst een foto van de lucht.


In de nabewerking stelde ik de witbalans in op een koelere (blauwe) tint, zodat de lucht een meer natuurgetrouwe kleur zou krijgen. De foto is genomen met een lange sluitertijd. De camera ‘ziet’ door de lange sluitertijd veel
meer, dan onze ogen kunnen waarnemen. Het was erg donker op die plek. Daardoor kon ik geen langere sluitertijd gebruiken voor de lavendel, aangezien het hard waaide. Daarom koos is ervoor om een tweede foto te maken met dezelfde instellingen. Om vervolgens de lavendel kort te belichten met het licht van een zaklamp. Je zult vast denken; waarom is de lucht zo oranje? Dat is het omgevingslicht van de dorpjes in de omgeving.

Naderhand heb ik de foto’s samengevoegd in Photoshop. Zie het eindresultaat hieronder:


- Cynthia Fotografie

Using Format